KLİNİĞİMİZDE OTOİMMUN HASTALIKLARA BÜTÜNSEL YAKLAŞIMLA, KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ PLANLANMAKTADIR.
OTOİMMUN HASTALIKLAR
Otoimmün hastalıklar, kişilerin bağışıklık sistemlerinin, kendi vücutlarına ait yapıların bir veya birkaçına karşı anormal reaksiyonlar geliştirerek onlara saldırması ve hasar oluşturması sonucu ortaya çıkar. Hasarlanan yapılar örneğin; multipl skleroz (MS) hastalığında sinir uzantılarının etrafını saran miyelin kılıflar, tip 1 diyabette pankreasın beta hücreleridir.
Kronik (uzun süren), bazıları zaman zaman alevlenerek seyreden ve çoğu, hastaya büyük zorluklar yaşatan hastalıklardır., Normalde bağışıklık sistemi, kendi vücut yapılarına karşı reaksiyon oluşturmaz çünkü onlara karşı tolerans geliştirmiştir ve buna da öz tolerans (self tolerans) denir.
Otoimmün hastalıkların sıklığı %8 olarak bildirilmektedir ama sadece sindirim sisteminin otoimmün hastalıklarından biri olan çölyak hastalığı, sessiz şekliyle birlikte bu orana ulaşmaktadır. Bu durumda otoimmün hastalıkların çok daha sık olduğu kabul edilmelidir. İlginç olarak bu hastalıklar kadınlarda 8 kat daha fazla gözlenir.
Otoimmün hastalıklarda bağışıklık reaksiyonlarını baskılamaya, azaltmaya yönelik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların, otoimmün hastalıkların kronik olmaları nedeniyle, çok uzun süre belki de sürekli olarak kullanılmaları gerekir. Bağışıklık reaksiyonlarını kısa sürede baskılayan, özellikle ağır olgularda çok etkili olduğu için ilk seçilecek ilaç olan kortizon, tıp dünyasında çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Ama yan etkileri yüzünden devamlı olarak veya uzun süre verilemez. Bu durumda gene uzun yıllardan beri bağışıklığı baskılayan, immünosupressif adı verilen ilaçlar kullanılır. Son zamanlarda bu ilaçlara immünomodülatör (bağışıklık reaksiyonlarını istenilen etkinlik düzeyine getiren ) ilaçlar adı da verilmektedir.
Otoimmün bir hastalık, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla vücuda saldırdığı bir durumdur. Bağışıklık sistemi normal olarak bakteriler ve virüsler gibi mikroplara karşı koruma sağlar. Yabancı işgalcileri fark ettiği zaman, onlara saldırmak için savaş hücreleri ordusu gönderir. Normalde, bağışıklık sistemi yabancı hücreler ile kendi hücreleriniz arasındaki farkı bilir. Bir otoimün hastalığında, bağışıklık sistemi vücudunuzun bir bölümünü – eklemleriniz veya cilt gibi – yabancı olarak algılar. Sağlıklı hücrelere saldıran otoantikorlar adı verilen proteinleri serbest bırakır.